Levandulové sušenky:

  • 2 polévkové lžíce květu levandule

  • 120 g krystalového cukru

  • 120 g másla

  • 1 vejce

  • 3 polévkové lžíce kvalitního oleje

  • 1 polévková lžíce mléka

  • 60 g Lučiny ( nebo jiný krémový sýr)

  • 1 kávová lžička prášku do pečiva

  • 4 kávové lžičky limetkové šťávy

  • limetková kůra

  • špetka soli

V mixéru smícháme sýr, cukr a limetkovou kůru. Máslo rozpustíme a chladné přidáme do směsi. Postupně přidáváme rozšlehané vejce, olej, limetkovou šťávu a mléko. Dostatečně mixujeme až bude směs krémová a hezky spojená. Mezitím smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a levanduli. Obě směsi spojíme a opět dobře promícháme. Těsto bude lepivé a husté, vložte ho na 30 minut do lednice a nechte uležet.

Plech vyložte pečícím papírem, pomocí lžíce nandejte kuličku těsta na plech, hrnkem stačíme a vytvoříme krásné sušenky. Levandulové sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 – 15 minut. Po zchladnutí sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné dóze.