Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa zadního 
  • čerstvá pažitka na posypání
  • 2 cibule 
  • 2 mrkve
  • 1 pastinák
  • 1/4 celer
  • sůl
  • pepř mletý
  • pepř celý
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nové koření 
  • tymián
  • 2 bobkový listy 
  • majoránka
  • kvalitní olej
  • šípková marmeláda
  • 1 brambor

Postup:

nakrájíme cibule, očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubo, vložíme do zapékací mísy, osolíme, opepříme a přidáme další koření podle chuti, promícháme. Do mísy přidáme nasolené hovězí, zakapeme kvalitním olejem pečlivě obložíme zeleninou a necháme do druhého dne naložené v lednici. Druhý den maso očištěné od zeleniny zprudka osmahneme na pánvi ať se zatáhne. Maso vrátíme do mísy k zelenině, zalijeme vodou, přidáme na jemno nakrájený brambor, přiklopíme a necháme dusit v troubě dokud maso nezměkne. Když máme maso měkké, dáme ho stranou a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, nebo propasírujeme. Do omáčky přidáte podle chuti šípkovou marmeládu (asi 5 lžic) a krátce povaříte. 

Hovězí se šípkovou omáčkou se skvěle hodí ke knedlíkům, posypeme čerstvou pažitkou.