Příprava mrkvového krému zabere maximálně 30 minut, vyjde na pár korun, je plná vitamínů a chutná skvěle.

Suroviny:

  • 1/2 Kg mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 pastinák
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 kelímek kysané smetany (na ozdobení)
  • sůl
  • libeček
  • muškátový oříšek
  • petrželka kudrnka na ozdobení
  • 2 lžíce másla
  • voda (asi 600 ml)

Příprava:

Na rozpáleném másle do kterého přidáme špetku sušeného libečku orestujte cibulku do zlatova, přidejte nastrouhanou mrkev za stálého míchání krátce orestujte a podlijte studenou vodou. Vody přidejte přibližné množství jako dáváte zeleniny, přiklopte ztlumte ohřev a nechte dusit do měkka. Asi za 20 minut budete mít zeleninu měkkou, polévku osolte, dochutíme muškátovým oříškem a rozmixujeme ponorným mixérem. Nalijte sladkou smetanu krátce prohřejte a můžete podávat. Na talíři přidejte do každé porce lžíci kysané smetany a snítku petrželky.