Červená řepa je jednou z nejvíce léčivých přírodních surovin. Z listů červené řepy si můžet sušením připravit skvělé koření do polévek, salátů, nebo k masu. Čerstvé listy řepy se také dají upravit jako špenát. V listech je velké množství vitamín, minerálů a stopových prvků, zejména obsahuje velké množství vitamínu C, vápníku, beta_karotenu a železa. 

Dip z červené řepy se dá podávat k pečeným bramborům, nachos, k pečivu, slaným tyčinkám, nebo k syrové zelenině. 

Suroviny:

  • 1 velká řepa
  • 50 g sýru Mozzarella
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletých mandlí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • citronová verbena
  • 1 lžička limetkové šťávy

Příprava:

řepu oloupeme potřeme olivovým olejem a zabalenou v alobalu pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi hodinu, aby změkla. Vychladlou řepu společně s mandlemi, mozzarellou,česnekem a kořením rozmixujeme do hladka. Pokud nemáte k dispozici mixér, můžete řepu a sýr jemně nastrouhat a prolisovat česnek. Promíchané dosolíme a dochutíme limetkovou šťávou a můžeme servírovat. 

Dip z červené řepy recept

Tip: Dip můžete vylepšit přidáním kysané smetany a ozdobit čerstvým tymiánem.